Konkurs na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

 

 

Dnia 3 lutego 2015r., w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku II”, odbył się etap regionalny Konkursu na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Szkołę reprezentowali uczniowie klasy IVK: Sebastian Frydlewicz, Paweł Orzelski i Gabriel Zieliński. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu trzech porcji zakąski – polędwicy wieprzowej obłożonej mielonym mięsem i liśćmi kapusty włoskiej duszonej w wywarze, wyporcjowanej i udekorowanej według własnej inwencji uczniów oraz trzech porcji dania zasadniczego – sznycelków z rybnej masy mielonej z pstrąga, przykrytych pierzynką z jaja sadzonego i zieleniną, z ziemniakami z wody i surówką z awokado. Udział w konkursie poprzedziły przygotowania, w czasie których uczniowie doskonalili swoje umiejętności kulinarne. W konkursie, z regionu jeleniogórskiego, uczestniczyło 6 drużyn. Jury konkursowe oceniało umiejętności techniczne uczestników, mise en place oraz wygląd i smak potraw. Wynik etapu regionalnego zadecyduje o uczestnictwie w etapie dolnośląskim. Na decyzję jury czekamy do 15 lutego 2015r.

 

 

 

 

 

 

    DSC_0339[1] DSC_0340[1] DSC_0341[1] DSC_0342[1] 20150203_180028[1] 20150203_173834[1] DSC_0336[1] DSC_0335[1] DSC_0334[1]