EVENT MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I ODŻYWIANIA 08 LISTOPAD
Dnia 08 listopada (środa) b.r. w szkole organizujemy Międzynarodowy Dzień Zdrowego Jedzenia
i Odżywiania pod hasłem – POLSKIE SUPERFOOD – BRANCH –
czyli żywność uprawiana lub produkowana w Polsce o wysokiej wartości odżywczej, która ma właściwości bioaktywne – pozytywnie wpływające na zdrowie.
W tym wydarzeniu biorą udział uczniowie wszystkich klas.
Zadaniem uczestników eventu jest przygotowanie minimum 5 potraw śniadaniowych lub zakąsek
z wykorzystaniem polskich produktów żywnościowych, które mogą być zaliczane do tzw. Super żywności. ( lista produktów w załączeniu) Potrawy mogą być na słono i na słodko.
Każda z klas powinna przygotować:
- Minimum 5 potraw śniadaniowych lub zakąsek, potrawy muszą być podzielne w celu degustacji.
- Stół z dekoracjami sezonowymi umożlwiający ocenę i degustację potraw.
- Plakat z informacją żywieniową o danej grupie produktów.
- Chętni mogą do listy produktów dodać swój super produkt z uzasadnieniem oraz sporządzić
z jego wykorzystaniem potrawę.
Zadanie do wykonania będzie ocenianie przez niezależne jury według następującej zasad i punktacji:
- Minimum 5 potraw – max 10 punktów (wygląd, smakowitość, zastosowanie produktu z listy)
- Każda kolejna potrawa – max 2 punkty j.w.
- Plakat – max 5 punktów ( czytelność, zawartość informacji, ciekawostka o produkcie)
- Stół – max 3 punkty
- Dodatkowa potrawa ze swoim produktem super food z uzasadnieniem – max 5 punktów
RAZEM MOŻNA UZYSKAĆ MAKSYMALNIE 25 PUNKTÓW.
WYDARZENIE ROZCZYMANY O GODZINIE 8.00
POTRAWY I STOŁY POWINNY BYĆ GOTOWE DO GODZINY 12.00
ZAPRASZAMY WSZYSTKICH UCZNIÓW DO AKTYWNEGO UCZESTNICTWA W IMPREZIE
ŻYCZYMY MIŁEJ ZABAWY I ZDROWEGO, PYSZNEGO JEDZENIA
Główny organizator Elżbieta Owczarek
Lista polskich produktów nominowanych do superfood.
1.Polskie warzywa: marchew, seler, burak, pomidory oraz czosnek i cebula – dostępne cały rok.
2.Dynia jako warzywo sezonowe w potrawach na słono i słodko, miąższ i pestki.( Dynia Cieszyńska wpisana jest na listę produktów tradycyjnych województwa Śląskiego.)
3. Nasiona roślin strączkowych: soczewica, fasola z orzełkiem( wpisana na listę produktów tradycyjnych małopolski) fasola „Piękny Jaś” z doliny Dunajca
3. Kasza jaglana( produkt bezglutenowy!!!) i gryczana, płatki owsiane górskie.
4. Sezonowe owoce jagodowe: żurawina, aronia, jagody, maliny, jeżyny.
5. Jabłka i śliwki jako źródło błonnika, ( mają też inne cenne właściwości)
6. Olej rzepakowy.
7. Śledzie i pstrąg.
8. Jaja
9. Orzechy włoskie, siemię lniane.
10. Jarmuż, natka zielonej pietruszki.
Należy przygotować krótką informację żywieniową o jednej grupie produktów ( do przydziału dla klas) w formie PLAKATU. Plakat powinien zawierać:
– zdjęcie lub rysunek
– informację żywieniową ( zawartość witamin, składników mineralnych ( których jest najwięcej),białka (jeśli jest), innych składników, które posiadają pozytywny wpływ na organizm człowieka – jakie to są i dlaczego powinniśmy je spożywać ( działanie).
– ciekawostki o produktach mile widziane
– słownictwo na plakacie przystępne dla wszystkich ( nie lekarskie)