MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I ODŻYWIANIA – 8 LISTOPADA

EVENT MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I ODŻYWIANIA 08 LISTOPAD

Dnia 08 listopada (środa) b.r. w szkole organizujemy Międzynarodowy Dzień Zdrowego Jedzenia
i Odżywiania pod hasłem – POLSKIE SUPERFOOD – BRANCH –

czyli żywność uprawiana lub produkowana w Polsce o wysokiej wartości odżywczej, która ma właściwości bioaktywne – pozytywnie wpływające na zdrowie.

W tym wydarzeniu biorą udział uczniowie wszystkich klas.
Zadaniem uczestników eventu jest przygotowanie minimum 5 potraw śniadaniowych lub zakąsek

z wykorzystaniem polskich produktów żywnościowych, które mogą być zaliczane do tzw. Super żywności. ( lista produktów w załączeniu) Potrawy mogą być na słono i na słodko.

Każda z klas powinna przygotować:

  • Minimum 5 potraw śniadaniowych lub zakąsek, potrawy muszą być podzielne w celu degustacji.
  • Stół z dekoracjami sezonowymi umożlwiający ocenę i degustację potraw.
  • Plakat z informacją żywieniową o danej grupie produktów.
  • Chętni mogą do listy produktów dodać swój super produkt z uzasadnieniem oraz sporządzić

z jego wykorzystaniem potrawę.

Zadanie do wykonania będzie ocenianie przez niezależne jury według następującej zasad i punktacji:

  • Minimum 5 potraw – max 10 punktów (wygląd, smakowitość, zastosowanie produktu z listy)
  • Każda kolejna potrawa – max 2 punkty j.w.
  • Plakat – max 5 punktów ( czytelność, zawartość informacji, ciekawostka o produkcie)
  • Stół – max 3 punkty
  • Dodatkowa potrawa ze swoim produktem super food z uzasadnieniem – max 5 punktów

RAZEM MOŻNA UZYSKAĆ MAKSYMALNIE 25 PUNKTÓW.

WYDARZENIE ROZCZYMANY O GODZINIE 8.00

POTRAWY I STOŁY POWINNY BYĆ GOTOWE DO GODZINY 12.00

ZAPRASZAMY WSZYSTKICH UCZNIÓW DO AKTYWNEGO UCZESTNICTWA W IMPREZIE

ŻYCZYMY MIŁEJ ZABAWY I ZDROWEGO, PYSZNEGO JEDZENIA

Główny organizator Elżbieta Owczarek

Lista polskich produktów nominowanych do superfood.

1.Polskie warzywa: marchew, seler, burak, pomidory oraz czosnek i cebula – dostępne cały rok.

2.Dynia jako warzywo sezonowe w potrawach na słono i słodko, miąższ i pestki.( Dynia Cieszyńska wpisana jest na listę produktów tradycyjnych województwa Śląskiego.)

3. Nasiona roślin strączkowych: soczewica, fasola z orzełkiem( wpisana na listę produktów tradycyjnych małopolski) fasola „Piękny Jaś” z doliny Dunajca

3. Kasza jaglana( produkt bezglutenowy!!!) i gryczana, płatki owsiane górskie.

4. Sezonowe owoce jagodowe: żurawina, aronia, jagody, maliny, jeżyny.

5. Jabłka i śliwki jako źródło błonnika, ( mają też inne cenne właściwości)

6. Olej rzepakowy.

7. Śledzie i pstrąg.

8. Jaja

9. Orzechy włoskie, siemię lniane.

10. Jarmuż, natka zielonej pietruszki.

Należy przygotować krótką informację żywieniową o jednej grupie produktów ( do przydziału dla klas) w formie PLAKATU. Plakat powinien zawierać:

– zdjęcie lub rysunek

– informację żywieniową ( zawartość witamin, składników mineralnych ( których jest najwięcej),białka (jeśli jest), innych składników, które posiadają pozytywny wpływ na organizm człowieka – jakie to są i dlaczego powinniśmy je spożywać ( działanie).

– ciekawostki o produktach mile widziane

– słownictwo na plakacie przystępne dla wszystkich ( nie lekarskie)